Mahsuben KDV İade İşlemleri İçin Yasal Mevzuat

Mahsuben KDV İade İşlemleri İçin Yasal Mevzuat

3065 Sayılı KDV Kanununun 8/2, 9/1 (kısmi tevkifat kapsamındaki hizmet ve teslimlerden), 11.,12.,13.,14.,15., 17/4-s, 29/2 Maddeleri ile Geçici Maddelerde yer alan bazı hizmet ve teslimlerden ötürü; mükelleflerin yüklenilen ve indirim yoluyla giderilemeyen KDV’nin nakden ve/veya mahsuben iadesi; kanunun 32. maddesi ile bu maddeye istinaden Maliye Bakanlığı’nca belirlenen usul esaslara göre bu işlemleri yapanlara iade olunacağı hüküm altına alınmıştır.

32.nci maddeye istinaden Maliye Bakanlığı’nca çıkarılan Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği’nin “IV/A-2.Mahsup Yoluyla İade” başlıklı bölümünün; “2.1.Genel Açıklama”  alt başlıklı bölümünde;

“KDV iade alacağı mükellefin kendisinin veya ortaklık payı ile orantılı olmak üzere adi, kollektif ve adi komandit şirketlerde ortakların (komandit şirketlerde sadece komandite ortakların),

Vergi dairelerince takip edilen amme alacaklarına,
İthalat sırasında uygulanan vergilere,
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) prim borçlarına, mahsuben iade edilebilir.


Mahsup talebi, iade hakkı doğuran işleme ilişkin ilgili bölümlerde belirtilen belgelerin tamamlanıp, KDVİRA sistemi tarafından üretilen “KDV İadesi Kontrol Raporu”nun geldiği tarihte olumsuzluk tespit edilmeyen tutarlar itibarıyla yerine getirilir. Olumsuzluk tespit edilen alımlara ilişkin KDV tutarlarının mahsuben iadesi ise olumsuzlukların giderilmesi kaydıyla yapılabilir.”

açıklamasına yer verilmiştir.

Yine, Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği’nin “IV/A-2.Mahsup Yoluyla İade” başlıklı bölümünün; “2.1.1. Mahsup Edilebilecek Borçlar” alt başlıklı bölümünün b) kısmında ” İthalde Alınan Vergilere Mahsup ” konusu açıklanmıştır.

İlgili kısımda;

” KDV iade alacağının ithalde alınan vergilere mahsubu için, ilgili gümrük idaresinden mükellefin vergi dairesine hitaben yazılan ve ithalde alınan vergiler ile varsa gecikme faizi, zam ve ceza tutarları ile ödemenin yapılacağı gümrük muhasebe birimi ve hesap numarasını belirten bir yazı alınır. Mahsup tutarını gösteren muhasebe işlem fişi talep tarihinden itibaren 10 gün içinde ilgili gümrük muhasebe birimine gönderilir.” 

ifadesine yer verilmiştir.

Tebliğden anlaşıldığı üzere ithalat sırasında doğan vergiler KDV iade alacağı olan firmalar tarafından mahsuplaşma yoluyla ödenebilir. Peki nasıl bir yol izlemeli, hangi işlemler yapılmalıdır?

Muhasebe Ücreti Öde
E-Mükellef Girişi