Şirket Kurma Maliyeti

Limited şirket kuruluş masrafları nelerdir?

Noter Masrafları
Vergi Dairesi masrafları
Rekabet Kurulu masrafları (bütün şehirlerde aynıdır.)
Ticaret Odası kayıt ücreti ve mali müşavir hizmet ücreti (her şehirde değişiklik göstermektedir.)

Limited şirket kurarken nasıl bir bir yol izlemeliyim?

Bu bölümde "Limited Şirket Nasıl Kurulur?" sorusuna cevap vereceğiz ve limited şirket kurma sürecini 3 ana başlık altında inceleyeceğiz. Bu yazıdaki fiyatlandırmalar 2024 yılı için yeniden güncellenecektir.

Hazırlık Aşaması

Bu aşama şirketimizin ana sözleşmesinin hazırlanması ve başvuru evraklarının hazırlık aşamasıdır. Bu bölümde temel olarak şirketimizin adresine, unvanına, kaç ortak olacağınıza, sermayenizin ne kadar olacağına, ortakların hisse oranlarına, ne iş yapacağınıza ve kimin ya da kimlerin müdür olacağına karar vermeniz gerekiyor.

Özellikle ortaklı kuruluşlarda daha sonra başınızın ağrımaması için bu aşamada bir mali müşavir ya da avukattan profesyonel destek almanızı tavsiye ediyorum. İstanbul için en düşük şirket kuruluş mali müşavirlik hizmet bedeli 5.480 TL’dir.

Yukardaki bilgiler hazır olduktan sonra MERSIS sistemi üzerinden online olarak şirket ana sözleşmeniz oluşturulacak ve başvuru evraklarınız hazırlanacak. Bu aşamaları tamamlandığında artık şirket unvanınız, vergi daireniz ve potansiyel vergi numaranıza ait bilgilere sahip olmuş olacaksınız.

Her şey tamamlandıktan sonra başvurunuz onaya gönderilecek ve Ticaret Sicil Müdürlüğü’nde incelenecek. Bu aşamada başvuru numarasıyla randevu başvurusu yapılarak uygun bir gün için ticaret odasından kuruluş randevusu alınacak.

Bu bölümde şirket ortaklarının ikamet adresinin Türkiye olan bir Türk vatandaşı olduğunu, ortaklar dışında müdür olmadığını varsayıyorum. Planlarınız bu söylediklerimin dışında ise durum biraz daha karışık oluyor ve her özel durum için farklı bir prosedür var.

Gelelim bu aşamada yapacağınız harcamalara, Kuruluş için ortakların birer tane vesikalık fotoğrafı gerekiyor. Bunun için ortalama maliyet 120 TL.

Yukarıda randevu başvurusundan bahsetmiştim. Diğer bir maliyet eğer randevuya siz değil de mali müşaviriniz ya da avukatınız gidecekse noterden kuruluş vekaleti çıkartmanız gerekiyor. Bunun da bedeli ortalama 200,00 TL.

Kuruluş Aşaması

Randevu gününden önce başvuru sırasında bildirdiğimiz cep telefonuma “Başvurunuz incelendi, bir sorun yok. Sizi randevuya bekliyoruz.” mesajı gelecek. Ama bu aralar yoğunluktan dolayı bu mesaj gelmeyebilir.

Siz ya da vekalet verdiğiniz kişi randevu saatinden 15 dakika önce Ticaret Odası’nda hazır olması gerekiyor. Geldiğinizi ve evrakların hazır olduğunu girişte bulunan görevliye söylerseniz evraklarınızı kontrol edip beklemenizi isteyecek.

Daha sonra sizi / vekilinizi imza için çağıracaklar daha önce hazırladığınız ana sözleşmenizden çıktı alarak imzalatılacak. Bu aşamada size, ana sözleşmenin özelliklerine göre (sermaye, kelime sayısı vb.) 1.200 TL – 1.600 TL bir tahakkuk fişi verecekler ve ödemenizi isteyecekler. Bu ödemeyi yaptıktan sonra şirketiniz birkaç gün sonra kurulmuş olacak.

Kuruluş sonrası size şirket ana sözleşmesi, sicil tasdiknamesi ve şirket defterlerinden oluşan bir paket verecekler. Artık şirketiniz kuruldu!

Kuruluş Sonrası Aşaması

Ticaret Odası’nda kuruluşunuz tamamlandıktan sonra size verilen sicil tasdiknamesi ile notere gidip imza sirküleri çıkartmanız gerekiyor. Ortalama maliyeti 300 TL, hazır noterdeyken çalışmayı düşündüğünüz mali müşavir için de mali müşavirlik vekaleti hazırlayabilirsiniz; bunun da ortalama maliyeti 200 TL.’dir.

Matbaadan bir kaşe hazırlatılması lazım; bunun maliyeti 40 TL.’dir. Ticaret Odası işlemleri tamamlandıktan sonra ve noterde imza sirküleri hazır olduktan sonra işin Vergi Dairesi süreci kalıyor.

Vergi Dairesi'nin adresine girerek tüzel kişi olarak kayıt oluşturuyorsunuz ve buradan e-tebligat, damga vergisi bildirimlerinizi yapıyorsunuz. Bunun için şirket kurulduktan sonra 15 gün süreniz var. Lütfen kontrol edin aksi takdirde vergi dairesi ilk hayırlı olsun cezasını gönderecektir.

Yazımda basit bir şirket kuruluşundan bahsetmeye çalıştım. Şirket kuruluş konusu yaptığınız bir hatanın size ağır bedel ödetebileceği bir konu. Tavsiyem bu yazım sayesinde işlemler neler olduğu hakkında kısaca bilgi sahibi olabilmeniz yönünde.

Fakat, işi profesyonellere bırakmanızda fayda vardır. Aksi takdirde kuruluş sırasında yaptığınız her hatayı düzeltmek için tekrar ödeme yapmanız gerektiğini unutmayın.

Şirketimiz, şirket kuruluşu hizmeti vermemektedir. Sadece bilgi amaçlı bir makale yayınlanmıştır.

Muhasebe Ücreti Öde
E-Mükellef Girişi